Miljøpartiet de grønne (MDG) ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg noensinne. Målinger gjort av analyseselskapet Infact, på vegne av VG, viser at partiet har økt med 4,1 prosentpoeng siden valget for fire år siden. Dersom dette blir valgresultatet, utgjør det en firedobling i oppslutning på like mange år.

Miljøpartiet de grønne (MDG) ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg noensinne. Målinger gjort av analyseselskapet Infact, på vegne av VG, viser at partiet har økt med 4,1 prosentpoeng siden valget for fire år siden. Dersom dette blir valgresultatet, utgjør det en firedobling i oppslutning på like mange år.


Besøksmaskinen MDG

Det finnes mange der ute som har meninger om hvorfor MDG gjør det så godt som de gjør. En analyse av hvordan partiet kommuniserer digitalt, kan gi noe av svaret. Analysen nedenfor tar utgangspunkt i hvordande ulike partiene kommuniserer på nett, og ikke nødvendigvis hva de kommuniserer.

Vår analyse av nettsidene til de fire største partiene i tillegg til MDG, viser at MDG håndterer digitale kanaler på en mye bedre måte enn sine politiske konkurrenter. Av de fem største partienes totale nettside-trafikk* i august fikk Høyre ca 27% av totalt besøk, Venstre 25%, MDG 22%, Arbeiderpartiet 15%, og FrP 11%. Med andre ord hadde MDG.no i august i år 50% flere besøkende på nett enn den gamle kjempen Arbeiderpartiet.no.

Partiet som fikk sitt gjennombrudd under stortingsvalget for to år siden opplever nå besøkstall som er sammenlignbare med det man ser hos godt etablerte partier som Høyre og Venstre. Sagt på en annen måte: dersom besøkstall på nett hadde vært en indikator for faktisk valgutfall går MDG særdeles lyse tider i møte.


Kommer velgerne i møte

De beste digitale kommunikasjonsløsninger imøtekommer og er tilrettelagt brukeren akkurat der de befinner seg i øyeblikket. Dette gjøres gjennom å forstå hvordan brukeren navigerer i det digitale landskapet. Å være imøtekommende innebærer å være synlig der brukerne leter etter informasjon. Tilretteleggelse betyr at brukeren enkelt kan gjennomføre en konkret handling, f.eks. melde seg på et nyhetsbrev eller donere penger.

Fokuset på å være imøtekommende og tilretteleggende ble for alvor en avgjørende faktor i valgkampstrategien til Barack Obama i 2008. Apparatet rundt Obama viste en evne til å engasjere og begeistre velgerne, med sin taktiske tilnærming til nettsider, digital annonsering, sosiale medier og andre digitale tiltak. Obamas motkandidater var i ikke i nærheten. Obamas kampanje greide å gjøre det enkelt for velgerne å finne riktig informasjon til riktig tid, og gi bidrag til kampanjen i form av penger og arbeidstimer. I dag er Obamas tilnærming blitt normen i amerikansk valgkamp.

Etter å ha sett på partienes nettsider mener vi at MDG er suverent best i Norge på denne tilnærmingen. Høyre, Arbeiderpartiet, FrP og til en viss grad Venstre bruker sine nettsider til å pushe nyhetssaker og annet redaksjonelt innhold ut mot brukeren. Sidene er i liten grad tilpasset brukeren og budskapene er ikke imøtekommende.

På Arbeiderpartiets nettside må brukeren først utforske siden i det vide og brede før denne får klarhet i hvilke muligheter som finnes på siden. Muligheten for å donere, bli medlem, og melde seg på nyhetsbrev kommer først langt ned på siden, og valget er ikke opplagt før brukeren har scrollet et langt stykke ned.

Tar du turen til MDGs nettside forstår du raskt at du er i en annen verden. MDGs nettside er tilrettelagt for konvertering, fra passiv bruker til aktiv velger. MDG fjerner støyen og friksjonen. De gjør det enkelt for deg å velge. Hos MDG blir du presentert to alternativer; hvordan du kan bidra gjennom å donere eller bli medlem, eller hvordan du kan få vite mer gjennom å melde deg på et nyhetsbrev eller lese om partiets kjernesaker. Som velger føler du deg hørt, som bruker føler du deg forstått.

Digital kommunikasjon handler om å være ærlig, invitere til dialog, og ikke minst være imøtekommende og tilretteleggende. Følger du disse prinsippene blir hvordan du kommuniserer det samme som hva du kommuniserer.

Godt valg!

Håvard Nyberg Partner & CEO Norway